Artikel

Meet the members: Sebastiaan Brouwers

Sebastiaan Brouwers
Bistroo
June 12, 2023

Eten bestellen doe je bij…Bistroo! Deze start-up op de foodmarkt timmert hard aan de weg, en growth manager Sebastiaan Brouwers hamert sinds een klein jaar mee. Bistroo onderscheidt zich door horecapartners een eerlijke prijs te gunnen, en hen te ondersteunen waar dat kan. “Ondernemers in dit vakgebied hebben verstand van lekker eten en drinken, maar het runnen van een online business is voor de meesten nieuw. Daar helpen we hen bij.”

Voor Sebastiaan zelf was de foodmarkt compleet nieuw, toen hij elf maanden geleden bij Bistroo startte. Voorheen werkte hij als e-commerce manager bij onder meer leapp, Kras en SWOOP. “Bij een start-up als Bistroo wordt je vindingrijkheid enorm geprikkeld, dat vind ik tof. Zo heb ik in het afgelopen jaar samen met een extern consultant het positioneringstraject begeleid. Dat was superleerzaam.” Bistroo is een organisatie met veel technische kennis in huis, vertelt Sebastiaan, de nadruk ligt op IT. “Het managen en uitbouwen van een online platform is een vak apart. Bovendien ligt de nadruk bij Bistroo veel meer op retentie. De kans dat iemand binnen een maand nóg een laptop koopt, is nihil. Maar de kans dat iemand binnen korte tijd nog een keer eten bestelt, is natuurlijk aanzienlijk.”

 Bistroo ondersteunt horecaondernemers die zich aansluiten bij het runnen van hun online business. Op welke manier doen jullie dat?

“In eerste instantie door via ons platform het hele online bestel- en betaalproces uit handen te nemen. Daarnaast kunnen we hen helpen aan online presence, door een simpele website voor het restaurant te maken. Daarmee kunnen ze doorlinken naar Bistroo. Als klanten van zo’n restaurant via ons platform bij het restaurant bestellen, dan vragen wij daar een kleine commissie voor. Horecaondernemers kunnen ook een abonnement bij ons afsluiten. Wanneer een klant dan via de eigen site bij Bistroo een bestelling doet, is het volledige bedrag voor de horecaondernemer. We hebben geen bezorgdienst. Dat regelt het restaurant zelf. Zo houden we onze dienstverlening zo transparant mogelijk. We zien onszelf niet als de tolbrug, waar je geld moet betalen om erdoor te kunnen, maar eerder als de gereedschapskist die ondernemers helpt hun online zaken te regelen.”

Voor een gezond online platform is naast aanbod ook vraag nodig. Dat zou betekenen dat jullie twee klantgroepen hebben: de horecaondernemer aan de ene kant, en de consument aan de andere kant. Hoe bedien je hen beiden?

“Die balans is inderdaad essentieel voor een goede werking van onze marktplaats. Op dit moment ligt onze focus met name op het creëren van volume, zowel aan de aanbod- als aan de vraagkant. Er moeten zich nog meer restaurants aansluiten. En er moeten nog meer maaltijden worden besteld. We zetten nu vooral in op het laten aansluiten van horecaondernemers. Hoe meer aanbod op het gebied van food, hoe interessanter we worden voor consumenten.”

Bistroo is interessant voor horecaondernemers, vanwege de lage commissie en de services die jullie bieden. Hoe onderscheiden jullie je naar de consument toe?

 “Onze positionering is helder: bij Bistroo bestel je als je een leuk eetmoment wil hebben, bijvoorbeeld om met vrienden het weekend in te luiden. Dus niet: ik hang in mijn onderbroek op de bank en ik bestel een pizza. Nee, bij ons ga je op zoek naar die heerlijke ramen of dat ene speciale Indonesische gerecht. Maar ik geef toe: richting de consument hebben we nog wel wat werk te verzetten. Dat komt onder meer omdat we geen bezorgdienst hebben. We zijn daardoor minder zichtbaar dan bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl.”

Wat betekent Consuminded zijn voor jou?

 “Dat je altijd oog houdt voor wat de consument nodig heeft. Dat heeft een kwalitatieve kant – ik chat zo nu en dan met een klant en lees reviews – en een kwantitatieve kant doordat je met data analyseert wat klanten vinden en hoe ze zich gedragen. Zoals ik al zei: onze focus ligt nu op het creëren van meer volume aan de vraag- en aanbodkant van ons platform. Als dat er is, kunnen we data gaan inzetten om consumenten proactief te helpen. Bijvoorbeeld door hen te wijzen op restaurants die mogelijk óók passen bij hun smaak. Dan zetten we nog meer in op personalisatie.”

Wat verwacht je van je Consuminded lidmaatschap?

“De eerste bijeenkomst die ik meemaakte, was een Deep Dive bij Building Blocks op kantoor in Tilburg. Daar stond oprechte uitwisseling van kennis centraal. Vaak zie je bij dit soort events dat je dan toch ineens een prospect bent van de organiserende partij. Maar dat gevoel had ik hier helemaal niet. Ik sprak met een man die bij een verzekeraar werkte, en die met dezelfde zaken bezig was als ik. Zonder dit soort events zou je elkaar niet zo snel ontmoeten, denk ik. Dat maakt zo’n community als Consuminded voor mijn interessant.”

Wat zou je nog meer willen?

“Ik vind het tof om van een CMO van een snelgroeiend bedrijf te horen hoe ze zo snel gegroeid zijn. Hoe pakten ze het aan, en wat ging mis? Ik kijk al een tijd met een schuin oog naar MyJewellery. Ik vind het bijzonder hoe snel zij zijn gegaan. Dat maakt mij nieuwsgierig: hoe gaat het er in zo’n bedrijf aan toe? Zo heb ik ook een keer een praatje van Harmen Visscher van Catawiki meegemaakt. Daar haal ik dan weer toffe dingen uit voor mijn eigen markt.

En daarnaast: we hebben allemaal gemerkt dat AI flink in opkomst is. Simpele taken zullen steeds meer worden overgenomen. Eén van de laatste dingen waar de mens in mijn vakgebied AI gaat outperformen, is denk ik branding. Een simpel bedrijf neerzetten kan iedereen tegenwoordig wel. Maar hoe creëer je nou een sterk merk, zoals Apple, waar mensen bij de lancering van een nieuw apparaat voor in de rij staan? Daar bestaat geen kant-en-klare set voor, en daar hoop ik nog meer over te leren.”

Goede punten Sebastiaan, dank hiervoor! Dan jouw gouden tip: waar haal jij inspiratie vandaan?

“Nieuwsbrieven zijn ineens weer een ding, merk ik. Er zijn er een aantal waar ik op geabonneerd ben. Bijvoorbeeld Growth Daily en Marketing Max. En ken je Growth.Design? Zij hebben een heel vette manier om cases uit te lichten, in de vorm van een comic book. Zeker de moeite waard. Verder lees ik nu het boek ‘Hooked’ van Nir Eyal over hoe gewoontes ontstaan en hoe je die kennis commercieel inzet. Ook erg interessant.”

Over Consuminded

Er staan alweer een aantal Consuminded events gepland, dus houd onze website en LinkedIn feed in de gaten voor meer informatie. Ideeën voor onderwerpen waar we met z’n allen in moeten duiken? Mail ze naar jara@consuminded.com.

About the expert
Sebastiaan Brouwers
Bistroo