Meet the members: Elke Naber
Een nog niet bestaande marketplace van de grond tillen, een webshop starten, een eigen fashionbrand beginnen of werken aan een gloednieuwe strategie om klanten ondanks primaire B2B-verkoop tóch te leren kennen. Dat is waar Elke Naber, e-commerce manager bij schoenenmerk BRONX Fashion, energie van krijgt. “Wanneer je iets nieuws opzet, lopen dingen soms anders. Dat soort problemen tackelen vind ik superleuk: lekker uitdagend en fijn voor mijn creativiteit.”
Ruim twee jaar werkt ze nu bij BRONX, en in die korte tijd groeide Elke door van marketplace manager naar e-commerce manager. Daarvoor zat ze bij Homeij, een merk voor onder andere koks- en outdoormessen, waar ze de verschuiving van offline naar online verkoop mee vormgaf. Hoe kwam zij als trendwatcher – Elke studeerde Trendresearch & Conceptcreation – eigenlijk in de e-commerce terecht? “LinkedIn, Instagram, al mijn socials waren echt thriving toen ik op zoek ging naar mijn eerste baan. Dat moest ook wel, want toen ik afstudeerde lagen de banen niet voor het oprapen. Homeij was in die tijd op zoek naar iemand die goed in dat online stuk zat. En mij leek het supertof om hen daarbij te helpen. E-commerce is interessant: het ontwikkelt zich continu.”
Je bent nu e-commercemanager bij BRONX Fashion. Dat moet je even uitleggen: jullie schoenen liggen toch met name bij retail in de schappen?
“Je bedoelt: we verkopen dus niet rechtstreeks aan consumenten? Dat klopt. Tenminste, voor het grootste deel. We verkopen ook wel rechtstreeks aan consumenten. Maar het meeste gaat inderdaad via retailers en is dus B2B. En die verkoop is ook nog eens offline.Toch proberen we zelf zo veel mogelijk online te zetten, bijvoorbeeld via marketplaces en via eigen webshops voor B2B en B2C.”
BRONX richt zich dus op zowel B2B áls B2C. Fiets je met rechtstreekse verkoop aan consumenten jullie zakelijke klanten niet in de wielen?
“Als wij flinke kortingen geven, worden onze zakelijke klanten daar inderdaad niet blij van. Dus we proberen daar goede afspraken over te maken. Wat we zien is dat onze webshop door consumenten vooral als lookbook wordt gebruikt. Het is als fashion brand belangrijk om online presence te hebben. Mensen willen weten: wat voor merk is dit eigenlijk? Hoe professioneel zijn ze en wat is hun identiteit? Goede online aanwezigheid vergroot de brand awareness bij onze klanten, zowel B2B als B2C. Het vergroot het vertrouwen in ons merk: dit is een schoen die bij mij past, of bij het aanbod in mijn shop.”
Hoe goed kennen jullie de B2C-klanten?
“De vraag die je nu stelt is op dit moment hot topic bij BRONX. Een groot deel van onze schoenen verkopen we via retailers. We weten tot op zekere hoogte wat het profiel van onze klanten is. Via onze webshop en socials verzamelen we data: wat zeggen klanten, waar klikken ze op? Maar we willen nog meer sturen op harde feiten. Neem een nieuwe productlijn of campagne: we denken dat dit heel vet gaat worden, maar wat vindt de klant? En daar is meer data voor nodig dan de gegevens die we nu verzamelen. Dat is onze grote uitdaging nu: hoe komen we aan die data? Op de een of andere manier moeten we klanten die onze producten bij de schoenenwinkel kopen, toch aan ons binden. Bijvoorbeeld via mailings of een platform. Daar zijn bepaalde incentives voor nodig. Maar wat dat dan moet zijn, daar zijn we nog niet helemaal uit. Een afstudeerstagiair doet daar onderzoek naar voor ons.”
Je bent onlangs lid geworden van Consuminded. Wat verwacht je van de community?
“In april was ik in Zandvoort bij een inspiratiesessie van Erwin (van Oosten, founder Consuminded, red.) over technologie en personalisatie. Daar heb ik meteen een paar vragen uitgehaald. Superhandig. Dat is het denk ik vooral: inspiratie ophalen en horen hoe anderen het doen.”
Waar ben jij specifiek naar op zoek bij de community?
“Het zou mooi zijn als ik bepaalde vragen waar wij tegen aanlopen, aan anderen kan voorleggen. Neem bijvoorbeeld het onderzoek om B2C-klanten aan ons te binden. Als onze afstudeerstagair het plan af heeft, ben ik benieuwd wat collega’s bij andere bedrijven daarvan vinden. Misschien hebben zij nog tips of zien ze verbeterpunten. Die feedback is hartstikke welkom.”
Klinkt goed, Elke! Waar haal jij je inspiratie verder nog vandaan?
“Ik vind sociale psychologie interessant. Op persoonlijk vlak, maar ook op het gebied van marketing en personalisatie. De Podcast Psycholoog heeft interessante items over hoe beïnvloedbaar het menselijk brein is, en ook KUKURU is goed.
Verder vind ik de podcast van Zalando interessant. Je moet wel een beetje door het Duitse accent heen luisteren, haha. En soms is het best een reclamepraatje. Maar door deze podcast krijg je ook inzicht in hoe Zalando grote campagnes inricht en aanpakt, hoe de volgorde op de webshop wordt bepaald enzovoorts. Ik haal er altijd wel iets uit.”
Er staan alweer een aantal Consuminded events gepland, dus houd onze website en LinkedIn feed in de gaten voor meer informatie. Ideeën voor onderwerpen waar we met z’n allen in moeten duiken? Mail ze naar jara@consuminded.com.